Myšlenka inteligentních budov není zcela nová. Vznikla v 70. letech 20. století v USA, převážně pro průmyslové využití. Dnes je inteligentní řízení bytu standardem, zavedeným při výstavbě domů, s měřitelnými výhodami pro obyvatele i developery. Tyto výhody často splývají—pohodlí uživatele je cílem i pro developera, zvyšuje atraktivitu nabídky a konkurenceschopnost.

Proto je náš krátký průvodce systémem domácí automatiky Appartme určen přímo vývojářům, ačkoli se z něj budoucí uživatelé systému domácí automatiky poučí. Je jedním z těch – stejně jako byla kdysi klimatizace v autě novinkou a luxusem, dnes se stala nedílnou součástí vozidla. V příštích několika letech si tak nebudeme moci představit náš každodenní život bez inteligentního řízení. A s ním i úspory, které přináší.

Domácí automatika – co to vlastně je?

Automatika domácnosti, chytrá domácnost, domácí automatika – názvů je mnoho a jmenovatel je společný. Jedná se o možnost ovládat většinu zařízení v domě pomocí chytrého telefonu nebo – jako v případě systému Appartme – telefonu či manuálního tlačítka, tedy tzv. hotelového funkčního tlačítka. Umožňuje zapínat a vypínat 4 okruhy v bytě – topení, elektřinu v zásuvkách, osvětlení a vodovodní ventily.

Některé systémy chytré domácnosti na trhu jsou barevné žárovky a elektronické hračky. Vytvořili jsme inteligentní automatizační systém, který nabízí skutečné výhody a není módním výstřelkem, ale způsobem, jak rozumně hospodařit s energií a dosáhnout úspor. Jedná se o plně integrovaný bytový systém, ​​který umožňuje řídit jeho provoz odkudkoli na světě.

Jedním kliknutím můžete ochránit svoji domácnost před zatopením, vypnout světelný okruh, odpojit napájení spotřebičů, které mohly zůstat omylem zapnuté (fén, žehlička na vlasy, žehlička), a také regulovat topení. Tím se spojuje úspora peněz s péčí o životní prostředí. A to všechno na dálku.

 

Zní to jako nový lepší život? Určitě ano. Zní to jako atraktivní vylepšení vaší nabídky a pohodlí digitálního věku? Odpověď na tuto otázku známe. Proto ji představíme v několika bodech. Zde je 6 hlavních výhod domácí automatika pro developery.

Výhody domácí automatiky Appartme:

  1. Moderní úspora se vyplatí každému

Kdo rád platí vyšší účty? Kdo rád vyhazuje peníze do kanálu? Položili jsme si tyto otázky, a našli jsme odpověď. NIKDO. Proto jsme začali zkoumat skutečné výhody systému Appartme. Potvrdili jsme je nejprve vědecky a poté empiricky. Pokud tedy říkáme, že systém domácí automatiky Appartme ušetří až 50 % nákladů na vytápění, máme pro to důkazy. Podívejte se na zprávu o úsporách , kterou vypracoval Dr. Ing. Paweł Wajss z katedry energetiky a paliv na Vědeckotechnické univerzitě AGH v Krakově na základě skutečných měření ve velkém bytovém projektu v Krakově.

Domácí automatika Appartme vám umožňuje nastavit přesnou teplotu pro dva režimy vytápění: režim COMFORT a režim ECO. První z nich je zodpovědný za rovnoměrnou teplotu, když jsou všichni doma. Druhý – nižší se zapne po kliknutí na příkaz v aplikaci nebo na vyhrazené tlačítko hotelové funkce. V aplikaci si uživatel bytu nastaví požadovanou teplotu a regulace bude probíhat automaticky pomocí elektro ventilu a bez přímého zásahu člověka. 

Díky tomu mají všichni jistotu, že topení neběží na plný výkon, když není nikdo doma. Taková automatika ušetří až 50 % tepelné energie, a na to navazují skutečné úspory na účtech.

A domácí automatika nešetří jen na vytápění! Speciální aplikace vám umožňuje sledovat spotřebu elektřiny i chytrou automatiku – ať už jde o osvětlení nebo jiné domácí spotřebiče. Takže je můžete naplánovat tak, aby byly spuštěny během levnějšího tarifu. 

Konkurence na stavebním trhu je vysoká a výběr bytu – možná nejdůležitější spotřebitelské rozhodnutí v životě, již nerozhoduje pouze lokalita a rozloha. Stále častěji se objevují další instalace, včetně systému chytré automatiky domácnosti. A úspora energie o polovinu je jistě vyjednávacím argumentem.

  1. Ekologie není móda. 

Ekologie není móda. Je to nutnost.

Pokud si stále více lidí klade otázku, co jedí a kolik oblečení si ročně koupí, a rozhodují se tuto spotřebu snížit a žít vědoměji a ekologičtěji. Pak je třeba vědět, že zelené a udržitelné bydlení, které nabízí ekologická řešení podporující EKO bydlení, je pro zájemce o bydlení stále důležitější. Zatím je vyhledávaná, ale brzy se může stát nutností a bude vyžadována právem EU. Proto se vyplatí být eko již nyní.

Je chytrý dům ekologický? Pokud způsobuje, že spotřebováváte méně energie na vytápění nebo svícení, pak ano. Vypnutím světel pokaždé, když odcházíte z domu, můžete snížit spotřebu energie o 7 %. Sníží to vaši uhlíkovou stopu? Samozřejmě.

Úspora 50 % nákladů na vytápění také snižuje uhlíkovou stopu na polovinu. A pokud potřebujete tvrdá data, tady jsou:

Systém domácí automatiky Appartme ušetří v průměru 5 GJ energie. Za předpokladu, že na každý GJ energie vyrobené v elektrárnách a kogeneračních jednotkách připadá 98 kg CO2, snižuje tento systém domácí automatiky obytných budov uhlíkovou stopu o 500 kg!

Pro srovnání – to je tolik, kolik spotřebuje 70 vzrostlých stromů za celý rok... To znamená, že při výstavbě sídliště o 100 bytech se systémem Appartme je to jako by Developer současně vysázel les o rozloze více než jednoho hektaru! To není špatný výsledek, že?

  1. Chytré integrace – výtahy, brány, komunikace

Uživatelé, kteří utrácejí statisíce, někdy i miliony za vytoužené moderní bydlení, se stále častěji nesmiřují s používáním technologií charakteristických pro minulé století. Z toho vyplývá potřeba integrovat domácí automatiku obytných budov pro ovládání a řízení domácnosti se zařízeními, jako jsou videohovory, chytré výtahy nebo dálkově ovládaná garážová a vjezdová vrata. Proto se ve společnosti Appartme zaměřujeme na integraci s obchodními partnery, kteří se specializují na technologie 21. století, které usnadňují a rozšiřují funkce správy inteligentní domácnosti.

Řízení spotřeby médií, a tím optimalizace nákladů na ně, chytré videohovory, dálkové otevírání bran a závor, systémy pro správu nájmů, platformy pro komunikaci s obyvateli – to vše máme dnes k dispozici. A do konce 4. čtvrtletí 2023 plánujeme další chytrá vylepšení, která způsobí revoluci na trhu s bydlením. 

  1. Dostupnost pro každého, včetně seniorů

Většina uživatelů domácí automatiky nechce ztrácet čas nastavováním několika zařízení a od systému smarthome očekává spolehlivou technologii od první minuty používání. Bez složitých instrukcí a inženýrských technických znalostí. Proto je náš systém Appartme intuitivní a snadno použitelný i pro lidi, kteří telefon používají POUZE k volání. Ano – na trhu je mnoho lidí, kteří hledají systémy založené na něčem jiném než na aplikaci v telefonu. 

Systém domácí automatiky Appartme se skládá z bytového modulu, elektro ventilu, tlačítka s hotelovou funkcí a speciální aplikace.

Srdcem systému domácí automatiky Appartme je právě bezplatná polská aplikace pro chytré telefony, která ovládá 4 hlavní prvky bytu – topení, ventily na vodu, osvětlení a elektřinu v zásuvkách, i když je majitel bytu na druhém konci světa. Můžete také – například na čas dovolené nebo delšího pobytu mimo domov zpřístupnit aplikaci dané osobě, která se bude dočasně starat o domácnost.

Chytrá domácnost dostupná z telefonu nikoho nepřekvapí. Má své příznivce i lidi, kteří o tomto typu řešení nejsou přesvědčeni. A právě pro ně, stejně jako pro seniory, kteří nejsou na telefonu 24 hodin denně, jsme vyvinuli manuální tlačítko s funkcí hotelu.

Když opustíte hotelový pokoj a zavřete dveře, zhasnou všechna světla a vypnou se spotřebiče zapojené do zásuvek. Stejnou nebo ještě lépe funguje hotelové tlačítko v chytrém bytě vybaveném systémem domácí automatiky Appartme, které instalujeme vždy u vstupních dveří. Vypadá jako běžný vypínač, ale každý z jeho 4 tlačítek ovládá určitý okruh v domě – topení, světlo, elektřinu a vodu. Stačí se ho dotknout při odchodu z domu a bude fungovat úplně stejně jako aplikace – vypne nebo zapne příslušné funkce. 

Důležité: Appartme řídí elektrické zásuvky podle stavebního plánu. Ovládání nezahrnuje zásuvky v kuchyni a koupelně ani zásuvky RTV. Ten je napájen nepřetržitě bez ohledu na stav LED diody na tlačítku Appartme. Nemusíte se tedy starat o ledničku, bojler nebo router.

Chytrá domácnost, která je dostupná všem, inteligentní, intuitivní a snadno ovladatelná – to je systém domácí automatiky Appartme.

  1. Přínosy a nástroj pro trh PRS

Institucionální pronájem neboli PRS je novou tržní příležitostí, kterou v Polsku využívá mnoho developerů. Není divu, že v reakci na tyto potřeby vytvořila společnost Appartme nástroj, který výrazně zjednodušuje a zefektivňuje správu více bytů současně.

Appartme Rent je platforma, která spojuje potřeby správce a manažera nemovitosti a zefektivňuje tok dat mezi systémy, čímž vytváří platformu pro správu procesů a informací. A ačkoli to zní složitě, jejím cílem je co nejvíce usnadnit správu nemovitostí na bázi IoT.

Appartme Rent umožňuje chytrý pronájem, prohlížení aktuálních a končících smluv, správu statistik oprav a závad, ukládání smluv a dokumentace a také vzdálené prohlížení měřidel. Kromě toho vám Appartme Rent poskytuje výhodu na trhu tím, že nabízí byty, které generují skutečné úspory.

  1. Kabelové i bezdrátové připojení – stabilní a bezpečný systém domácí automatiky

Čím více zařízení v domácnosti se připojuje bezdrátově, například elektronická chůva, konzole, bezdrátová kamera, chytré telefony, reproduktory, sluchátka atd., tím více je zpožděná komunikace. Proto je náš systém domácí automatiky Appartme založen na kabelovém připojení. To mu zaručuje stabilní připojení a spolehlivý provoz, ale vyžaduje odbornou montáž na úrovni developerské a bytové výstavby. 

Přestože si uživatel nemůže nainstalovat systém domácí automatiky sám, může jej rozšířit ze základní verze nainstalované vývojářem. Další zařízení, jako jsou čidla zalití, pohybová čidla , čidla otevírání dveří a oken , ale i elektrické garnýže nebo inteligentní termostatické hlavice pracují v uzavřeném protokolu Zigbee a mohou být instalovány i v domácnostech, kde není základní systém domácí automatiky Appartme. I když samozřejmě spolu se systémem tvoří jedinečný a efektivní chytrý ekosystém pro vzdálenou správu domácnosti a zefektivňují každodenní automatizaci.

Promluvme si o systému domácí automatiky

Jedinečné řešení Appartme kombinuje dva řídicí systémy: analogový a mobilní. Proč? Abychom propojili všechny uživatele bytu a poskytli všem snadno použitelný nástroj.

Systém domácí automatiky Appartme je skutečným přínosem automatizace každodenních procesů. Je to tak málo a tolik možností. A ještě větší výhody.

Zvážili jste již atraktivitu inteligentní automatiky pro vaši investici? Ozvěte se nám, pojďme si promluvit o spolupráci a možnostech, které vám můžeme zaručit.